100 miljarder kostar supen - Johnson, Anders (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Alkoholkonsumtionenkostar det svenska samhället uppskattningsvis 100 miljarder kronor 1991. Det motsvarar statens sammanlagda utgifter för bistånd, utrikespolitik, försvar, utbildning, forskning, kultur och medier. Till detta kan läggas ca 50 miljarder i humanitära kostnader (lidande och obehag).