Temaledare: Antropologerna och forskningen kring hälsa och sjukdom - Sachs, Lisbeth (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Detta temanummer av Socialmedicinsk tidskrift har kommit till som ett svar på frågorna: "Vad gör egentligen antropologer som studerar medicinska frågor? Hur kan antropologer säga något om hälsa och sjukdom? Vad är de i själva verket intresserade av? Och hur samlar de in sin kunskap?" Även om ämnet medicinsk antropologi är väletablerat i stora delar av västvärlden är antropologerna fortfarande något av främlingar inom den medicinska praktiken, undervisningen och forskningen i Sverige. Vi som bidrar här med beskrivningar av vår forskning inom en värld som för de flesta av oss initialt ter sig främmande, har endast haft ambitionen att visa hur våra frågor kan skapa nya infallsvinklar på gamla problem. I första hand kan ett temanummer som detta befrukta den internationella diskursen mellan företrädare för olika begreppsvärldar kring hälsa och sjukdom i sitt samhälleliga och kulturella sammanhang. I andra hand kan det ge en nyfikenhet och en vetenskaplig fantasi som leder till att man kan bygga broar över disciplingränserna och börja arbeta på samma villkor tillsammans med sådana livsfrågor som angår oss alla.