Alkoholism - orsaker, behandling och förebyggande åtgärder - Lindström, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Aktuella forskningsrön ifrågasätter föreställningen att alkoholism är ett symtom på psykiska störningar eller sociala missförhållanden. De viktigaste riskfaktorerna hör i stället ihop med alkoholens tillgänglighet, dryckesseden och alkoholmissbruk i släkten. Bland unga missbrukare är aktiva, utåtriktade och impulsiva män överrepresenterade. Ur behandlingssynpunkt är det mer fruktbart att ta reda på varför alkoholister i vissa fall slutar dricka än att fråga varför de började. Insikter i "spontanläkningens" natur ger uppslag till löftesrika angreppssätt inom missbrukarvården. Detta förhållande illustreras av ett unikt försök av N H Azrin, som åstadkommit långsiktiga behandlingsresultat genom att förändra klienternas relationer till den sociala omgivningen. Men det avgörande för möjligheterna att bemästra alkoholproblem är ändå inte vad man gör utan när, dvs i vilket skede av missbruksutvecklingen som man angriper alkoholvanorna. Enkla men genomtänkta åtgärder kan vara effektiva om de sätts in tillräckligt tidigt. Det som främst påverkar problemets storleksordning är dock prisregleringar och andra åtgärder som inverkar på alkoholens tillgänglighet.