Utvecklingen av alkoholvanorna hos barn och ungdom - Hibell, Björn (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Tillgängliga riksrepresentativa undersökningar visar att alkoholkonsumtionen steg både bland pojkar och flickor från slutet av 1940-talet till slutet av 1960-talet. Flickorna fortsatte sedan att öka under 1970-talet. I slutet av 1970- och början av 1980-talet sjönk emellertid konsumtionen både bland barn och ungdom. Sedan mitten av 1980- talet har den varit relativt oförändrad bland elever i grundskoleåldern medan den steg mellan 1985 och 1988 bland pojkar i de äldre tonåren och i gruppen 20-24 år samt bland flickor i ålders gruppen 16-19 år. Ökningen, som avstannade 1989, består i första hand av en tilltagande starkölskonsumtion.