Etiska problem inom HIV/aids-sjukvården Sju fallbeskrivningar - Berglund, Ove (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
HIV/aids som sjukdom är ny i vår historia. Dess egenskap att drabba redan utstötta, att vara sexuellt överförd och smittsam, kronisk, svårbehandlad och dödlig lägger i dagen en rad etiska problem som annars inte är vanlig i sjukvården. Med hjälp av några fallbeskrivningar diskuteras här etiska frågor som rör hemlighållande av diagnos för myndigheter och anhöriga, konflikten mellan samhällets och individens önskemål om HIV-testning, den svenska smittskyddslagens ibland etiskt orimliga principer, svårigheter i vården på grund av rädsla hos sjukvårdpersonalen, samt problem relaterade till behandlingsforskning.