Att förebygga olycksfallskador på lokalsamhällsnivå - Falköping - Svanström, Leif; Schelp, Lothar (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Skaraborgs läns landsting var först i Sverige med en utarbetad hälsoplan från 1971 och denna lade basen för ett engagemang inom det förebyggande arbetet. Projektplanen utarbetades 1976 och byggde på en organisatorisk förankring i primärkommunen. Det olycksfallsförebyggande arbetet genomfördes i fyra steg: information/upplysning, utbildning, olika former av tillsyn samt förändringar av den fysiska miljön. Redan efter ett par års arbete har man kunnat iakttaga goda resultat. Från 113/1 000 år 1978 sjönk incidensen till 1981/82 till 98/1 000 och 1985 var den nere i 94/1 000. Detta motsvarar en sänkning för hemolycksfall med 27 %, arbetsolycksfall med 28 % och trafikolycksfall med 28 % fram till 1981/82. Motsvarande sänkning kunde inte iakttagas i kontrollområdet.