Samhällsdiagnosens roll i planeringen av ett samhällsinriktat olycksfallsförebyggande arbete : Stockholms läns olycksfallsförebyggande program - Bjärås, Gunilla; Haglund, Bo J A (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Skador till följd av olycksfall är ett allvarligt hälsoproblem i Sverige liksom i övriga världen. De flesta av olycksfall kan förhindras. Det är därför viktigt att arbeta förebyggande. Ett samhällsinriktat förebyggande program med avsikt att minska olycksfall har utvecklats i Sollentuna kommun inom Stockholms län. Vid planeringen av det förebyggande programmet gjordes en analys av lokala data, en sk samhällsdiagnos. Samhällsdiagnosen omfattar tre steg: beskrivning, analys och åtgärdsprogram. Denna rapport koncentreras kring de två första stegen, som innehåller fyra olika profiler: samhälls-, hälso-, risk- och organisationsprofil. Det beskrivande steget syftar till att definiera kommunens möjligheter att göra prioriteringar inför det förebyggande arbetet. Studien visar att samhällsdiagnosen är ett användbart redskap vid planeringen av ett samhällsinriktat program ämnat att förebygga olycksfall