Folkhälsoarbetets framtida forskningsfrågor - Haglund, Bo J A (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Prevention har forskningsmässigt hitintills byggt på klassisk epidemiologi med besvarande av frågor som när, var, vem och varför? Idag är den viktigaste frågan vad händer om. För att besvara denna frågeställning behöver den interventiva epidemiologin utvecklas. Forskningsfrågeställningen är i grunden tvärfacklig, med en tyngdpunktsförskjutning mot kvalitativa, formativa och processinriktade metoder. Aktionsforskning, fallstudier och demonstrationsprojekt är redskap i sådan forskning. Utmaningen för 90-talets forskning är att klarlägga hur förändring som medför bättre folkhälsa äger rum. Varför förändringsarbete lyckas bra i en miljö, men sämre i andra. Vilka erfarenheter som kan upprepas på många platser, inklusive i storstadsmiljö och hur metoderna för förändringsarbete kan effektiviseras. Folkligt deltagande har under 80-talet utvecklats som en viktig strategi i folkhälsoarbetet. Under 90-talet är det viktigt att finna metoder som belyser användningen av denna strategi i praktiskt arbete.