Social utblick: Välfärd med förhinder - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Uppbyggnaden av vårt välfärdssystem ägde rum framför allt under 50-, 60- och 70-talen. Det var under de år då samhällsekonomin var god och då kraven på välfärd och rättvisa växte sig starka inom befolkningen. Det var åren då sjukförsäkringen, tandvårdsförsäkringen, folkpensionssystemet med ATP och föräldraförsäkringen växte fram, grundstenarna i det sociala trygghetssystemet. Det råder fortfarande en allmän uppslutning kring socialförsäkringssystemet även om dessa förmåner drar stora kostnader och utgår till åtskilliga grupper som borde klara sig försäkringarna förutan. Det generella välfärdssystemet har en psykologisk effekt som inte skall underskattas. Pengar är som bekant inte allt. Socialförsäkringarna garanterar vissa inkomster men inte den reella hjälpen. Och här börjar problemen. Kommunernas ekonomi blir allt sämre, inte minst genom ökade statliga pålagor och indragna skatteinkomster. Dessutom råder en stor personalbrist inom den offentliga vårdsektorn, framför allt i storstadsregionerna där arbetsmarknaden är tämligen överhettad. Det är naturligtvis grunden till den intensiva debatt som uppstått kring kvalitén på offentliga tjänster och i kölvattnet följer en mer eller mindre nyanserad debatt om privatiseringens eventuella förtjänster.