Att förstå och förklara självmord - Beskow, Jan (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Tvärvetenskaplig suicidforskning har internationellt varit ett uppmärksammat område i flera decennier. Efter pionjärinsatser av Karl Gustav Dahlgren om såväl självmord som självmordsförsök, Ulf Otto om barns och ungdomars suicidhandlingar och Ruth Ettlinger om möjligheterna att förebygga självmord genom bättre vård och uppföljning efter suicidförsök kom utvecklingen igång också i Sverige. Detta är det första av två temanummer om suicidforskning. Båda numren bygger på föredrag från ovannämnda tvärvetenskapliga samarbete, hållna under år 1989. Det första har en mer teoretisk inriktning. Det andra, som blir nr 1 år 1991, är inriktat på epidemiologi, klinik och prevention. Den framstående biologiska forskning som finns i landet är relativt sparsamt företrädd i dessa temanummer. I övrigt visar de bredden av svensk suicidforskning och ämnesområdets komplexitet. Perspektiven är många. Suicidologi är uppenbarligen en mångvetenskap. Detta är början till mer ingående samtal. Så småningom skall forskningen ge oss en mer solid grund för det självmordsförebyggande arbetet