Social utblick: Särskilda boendeformer för äldre - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Behovet av särskilda boendeformer för äldre kan inte ses som ett isolerat problem. Om bostäder i allmänhet var så planerade att man kunde bo kvar i dem även på ålderns höst och när man har ett rörelse handikapp så begränsas självfallet behovet av särskilda boendeformer. I Äldredelegationens betänkande "Ansvaret för äldreomsorgen" som nu lagts till grund för en proposition i riksdagen, föreslås att kommunerna får ett samlat ansvar för samhällets äldreomsorg. Kommunerna skall ansvara för att det finns särskilda boendeformer för service och omvårdnad för alla som behöver det. Detta innefattar servicehus, ålderdomshem, gruppboende och lokala sjukhem. Samtliga dessa boendeformer är avpassade för speciella kategorier boende.