Alternativmedicinska teknologier - en utgångspunkt för undersökning av värderingsgrunder - Lynöe, Niels; Bygren, Lars Olov (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Alternativmedicinkommitten uppdrog 1986 åt Socialmedicinska institutionen, Umeå Universitet att utvärdera en rad olika alternativmedicinska teknologier och fenomen. Värderingen aktualiserade en vetenskapsteoretisk undersökning av bedömningsgrunder för värderingen av medicinsk teknologi. Det blev nödvändigt att analysera alternativmedicinska teoriers grundantaganden och kontrastera dessa mot skolmedicinens teoretiska förutsättningar. Undersökningen pekar på faktorer som gör det möjligt att förstå när det finns och när det inte finns möjlighet för ett teoretiskt brobygge mellan alternativmedicin och skolmedicin.