Flyktingbarnen - Esbjörnsson, Ulla (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Under senare år har svenska myndigheter gjort det svårare för människor som söker sig till vårt land undan förföljelse, förtryck och livshotande krigssituationer för att få en fristad. Summariska asylutredningar, utan hänsyn till barnens upplevelser har gjorts och barnfamiljer har sänts tillbaka till krigshärjade länder. Den långa utredningstiden innebär oerhörda påfrestningar för föräldrarna och barnen. I artikeln beskriver Ulla Esbjörnsson - kurator vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, Malmö allmänna sjukhus - hur hon upplevde flyktingfamiljernas situation under sin tid som flyktingombud för Rädda Barnen.