Socialmedicinsk och rättsmedicinsk bedömning av torterade och misshandlade asylsökande - Jakobsson, Sten W.; Horvath Lindberg, Judit; Mansen, Tina (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
De senaste åren har 15000-18000 personer årligen sökt asyl i Sverige. Många nationaliteter är representerade. De största grupperna kommer från Iran och Chile. Vid sidan av Röda korsets center för torterade flyktingar har en frivillig verksamhet startats för att stödja de asylsökande samt för att dokumentera deras fysiska skador. Erfarenheterna från Danmark och Sverige visar att ungefär 20% av de nyanlända har utsatts för tortyr. Många hade inte tidigare talat med någon om sina tortyrupplevelser.