Orsaker till placering av små barn utom hemmet - Bosaeus, Elisabeth (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
I Norge, Danmark och Sverige har undersökningar startat i försök att kartlägga och jämföra vilka orsaker som i de olika länderna ligger bakom en placering av barn utom hemmet, i första hand de små barnen. I syfte att kartlägga placeringsorsakerna för den yngsta åldersgruppen har sociala akter för 22 barn som placerats på spädbarnshem i Göteborg studerats. Om man bortser från två barn, som placerats pga bostadsbrist respektive moderns sjukhusvistelse, avslöjar denna genomgång av de sociala handlingarna att placeringarna i samtliga fall skett pga ohållbara psykosociala förhållanden trots att uppgifterna i de sociala akterna är bristfälliga. I den mån uppgifter om barnens beteende förelåg framkom tecken på allvarliga psykiska störningar redan hos dessa små barn. Utförligare dokumentation av barnens placeringar och vårdarbyte och föräldrarnas psykosociala bakgrund samt bättre samarbete mellan socialvård och sjukvård efterlyses.