Hjärtinfarkt resultatet av biopsykosocial stress sett ur ett vårdvetenskapligt perspektiv: Norra Halland projektet - Fridlund, Bengt; Larsson, Pär A (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Hjärtinfarkt är ett allvarligt hälsogissel bland dagens aktiva människor. Trots kännedom och kunskaper om faktorer som indikerar en ökad risk för hjärtinfarkt, har nedgång i incidens tagit alltför lång tid. Varför? Riskfaktorer studeras ensidigt från ett vetenskapligt paradigm, det medicinska, som handhar begreppet hälsa från en aspekt, sjukdomen. Detta synsätt innebär att riskfaktorer elimineras från individen som isolerade företeelser. Det vårdvetenskapliga paradigmet handhar riskfaktorerna som en enhetlig process mellan individ och miljö, samt uttrycker ett gemensamt ansvarstagande vårdtagare och vårdgivare emellan. Från denna ståndpunkt måste information och utbildning om hälsa och sjukdom ordnas för individen innan ett individuellt ansvar kan avkrävas. Men var ligger ansvaret idag och hur länge har vi råd att vänta? Ett paradigmskifte är uppenbart.