Rökning och kärlskador - Svärdsudd, Kurt (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Rökningens skadeverkningar är när det gäller överdödlighet och översjuklighet mest markanta beträffande effekter på hjärta och hjärna. För en enskild person, som i 70-årsåldern röker lika mycket som tidigare och fortfarande har samma blodtryck och blodfett som förr, är det lika farligt att röka nu som i yngre år. Risken för hjärtinfarkt, och fra sk plötslig, oväntad hjärtdöd, är betydligt större hos rökare. Även rökande kvinnor ökar sin risk för hjärtsjukdom. Man vet också att inte bara risken för många kärlsjukdomar ökar av rökning utan också att rökstopp minskar risken. Med ett långvarigt förebyggande hälsoarbete i befolkningen kan förekomst av hjärt-kärlsjukdomar minska betydligt, och reducering av andelen rökare i befolkningen utgör därvid en väsentlig del.