Rökning under graviditet - risker och möjligheter till prevention - Cnattingius, Sven (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Rökning under graviditet är vanligt och mängder av vetenskapliga studier har påvisat, att rökning i Sverige idag utgör den viktigaste påverkbara riskfaktorn för ett ogynnsamt graviditetsutfall. Riskerna är bla ökad förekomst av missfall, avlossning av moderkakan, blödningsrubbningar och försämrad tillväxt av fostret. Det är viktigt att mödravårdscentralerna har goda kunskaper om dessa samband samt tid och metoder att stötta rökande blivande mödrar att sluta röka.