Psykiska faktorer och arbetshandikapp vid ryggbesvär - Åkerlind, Ingemar; Bjurulf, Per (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Kroniska ryggbesvär är en av de främsta orsakerna till arbetshandikapp. Sjukdomstillståndet är ofta svårbedömt och svårbehandlat. Psykiska komponenter har länge uppmärksammats både kliniskt och i forskning. En undersökning av patienter vid ortopedisk klinik visar att den emotionella reaktionen går klart utöver vad som kan förväntas från det somatiska handikappet som sådant. Resultatet tolkas utifrån ett socialpsykologiskt synsätt där ryggpatientens marginalposition och rollkonflikt uppmärksammas. Psykologiska fakto rer visas också ha prognostisk betydelse för ut veckling mot ett definitivt arbetshandikapp. Resultaten understryker betydelsen av ett helhetsbetonat förhållningssätt där också de psykologiska reaktionerna uppmärksammas.