Synskadade i informationssamhället - Hjelmquist, Erland (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Den stora tillgången på olika slag av textburen information i det sk "informationssamhället", accentuerar problem för synskadade att på lika villkor som seende ta del av denna information. Synskadades tillgång till dagsaktuell information är starkt begränsad bla genom att dagstidningar inte kunnat levereras i sådan form att de blir tillgängliga snabbt. De tekniska möjligheterna för att lösa vissa av de avgörande svårigheterna i denna situation finns dock. I artikeln redogörs för beteendevetenskapliga studier av hur en sådan teknisk lösning fungerat för ett antal synskadade personer.