Social utblick: Generell eller selekterad socialpolitik - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Den som ser sig om ute i världen kan konstatera att det sätt på vilket ett samhälle söker skydda sina med borgare från svåra livssituationer i samband med tex sjukdom, arbetslöshet och åldrande skiljer sig väsentligt från land till land. Även om modellerna är många kan ändå två huvudprinciper urskiljas. Inom ramen för en selektiv individinriktad socialpolitik lämnas medborgarna att själva bygga upp sitt skyddsnät efter förmåga tex genom att teckna privata försäkringar eller betala dryga avgifter för den assistans som finns att få. Samhället griper in först när de egna ansträngningarna misslyckas och då endast för att svara för livets nödtorft efter ingående behovsprövning. Den generella socialpolitiken däremot bygger på trygghetsgarantier som omfattar alla medborgare utan speciell behovsprövning och finansieras huvudsakligen skattevägen.