Hemtjänstens vårdtagare och omsorgsapparaten: hjälpbehov, behovsbedömningar och hjälptilldelning - Sundström, Gerdt (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Det hävdas ofta att hemtjänstens klienter blir allt tyngre vårdfall, bl a därför att det blir svårare att få en plats på institution. I Jönköping genomfördes en intervjuundersökning med vårdtagare 80 år och äldre, som inte helt bekräftar detta påstående. I Jönköping sjönk andelen äldrehushåll som får hemtjänst efter 1980. Antalet äldrehus håll, inte antalet äldre personer, ökar med ett ökat ensamboende. Samtidigt som allt färre får hjälp ökar antalet arbetstimmar som hemtjänsten utför starkt. I Jönköping använder 10 % av hjälptagarna 43 % av hjälptimmarna. De funktioner som vårdtagarna oftast behöver hjälp med är matinköp, matlagning, städning och tvätt. Vårdbiträdena anger oftare de sociala behoven av att "sitta och prata" och "att komma ut". Kommuner söker också personer med sådana färdigheter vid annonsering efter personal. Vad som kan menas med behov är således komplicerat. Gerdt Sundström är fil dr i socialt arbete och verksam vid institutet för gerontologi i Jönköping.