Temaledare: Logoped i vård och omsorg - Westerlund, Monica; Thunell, Gunnel (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Vikten av att äga ett språk kan inte nog poängteras. Att kunna tala, läsa och skriva har blivit om inte livsviktigt, så i alla fall av mycket stor betydelse för människor i dagens samhälle. Det är därför ett både mänskligt och samhälleligt intresse att varje enskild individ ges möjlighet till en optimal språklig utveckling. Logopedutbildningen, som i år firar 25 år, är ett svar på detta behov. I artikeln Logoped idag, igår, imorgon ges en beskrivning av utbildningens tillkomst och utveckling. Från början arbetade logopederna så gott som uteslutande vid sjukhus på sk logopedmottagningar eller foniatriska avdelningar. Det senare är beteckningen för verksamheten om kliniken har tillgång till foniater, dvs specialutbildad läkare. Vid dessa kliniker bedrivs allmänlogopedi dvs man tar här hand om alla olika språk- tal- och röstavvikelser. Flertalet logopeder är fortfarande verksamma inom sjukvården, men man finner dem nu inte bara på logopedmottagningarna. Många logopeder har specialiserat sig på särskilda patientkategorier. Dessa specialiserade logopeder kan vara knutna till logopedmottagningar eller foniatriska avdelningar, men de kan också tillhöra andra sjukhusavdelningar tex öron-, neurolog- och barnpsykiatriska kliniker.