Positiva effekter av alternativ kuvösvård "Kängurumetoden" - Wahlberg, Vivian (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Amning av friska prematura barn med cirka 1 000 gram i födelsevikt och utskrivning från BB inom 24 timmar efter födelsen! Detta händer ofta inom hemvårdsprogrammet med den sk Kängurumetoden i Colombia, Sydamerika. Det prematura eller underviktiga barnet vistas dygnet runt innanför blusen hos modern redan under den första perioden av sitt liv. Metoden har nu i en modifierad form introducerats på ett flertal neonatalavdelningar i västvärlden och gett positiva resultat. Ett flertal vetenskapliga studier pågår för att utvärdera metoden som alternativ till långvarig kuvösvård och bredda dess tillämpning i u-land såväl som i-land.