Teori är inte praktik - Kebbon, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Ulla Lundhs och medarbetares kritik är motiverad och träffande men på den avgörande punkten skjuter de snett över målet och marscherar in i den återvändsgränd där många "omvårdnadsteoretiker" redan samlats, framhåller i nedanstående artikel Lars Kebbon, docent i psykologi, Uppsala universitet och sedan flera år verksam bl a inom programmet för omvårdnadsforskning i Uppsala. Huvudproblemet är att omvårdnadsteorierna inte är teorier utan att en olycklig sammanblandning mellan omvårdnadsarbete och omvårdnadsforskning hela tiden äger rum. Om man skiljer mellan dessa begrepp torde risken för "förvetenskapligandet" av vårdarbetet bli mindre. Eftersom omvårdnadsproblematiken har många facetter måste också forskningen vara mångsidig, vilket den också är idag.