Vårdtyngd hos barn och ungdomar med spastisk tetraplegi - Tysk, Karin (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Fyrtio-sju barn och ungdomar födda 1959- 78 med spastisk tetraplegi deltog i en vårdtyngds analys, där vårdtyngd definierades som de mänskliga och materiella resurser samt den tid som krävs för att ge omvårdnad till en människa med handikapp. Denna handikappgrupp utgör den svåraste bland CP-syndromen. Den är mycket homogen och utgjorde utgångsgrupp för en vårdtyngdsanalys. I denna artikel redovisas klinik, metodutveckling av vårdtyngdsinstrument samt centrala resultat från undersökning. Basvården utgjorde drygt 26 timmar per person och vecka i snitt; till detta kommer övriga for mer av omvårdnad såsom skola, träning och fritidsaktiviteter. Föräldrar och personal fick en stor positiv feed-back till fortsatt arbete via den glädje och den respons som den handikappade gav som svar på omvårdnaden.