Psykiskt utvecklingsstörda med rörelsehinder - behov av förflyttningshjälpmedel - Galin, Eva; Modig, Ulla; Lagerkvist, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
I ett glesbygdslän som Västerbotten har man undersökt samtliga utvecklingsstörda med avseende på funktionellt rörelsehinder och behov av förflyttningshjälpmedel. 19 % var funktionellt rörelsehindrade och 15 % av alla utvecklingsstörda var i behov av rullstol. Tunga hjälpmedel som rullstol och cykel användes inomhus av knappt hälften och utomhus av 3/4-delar. Beträffande metodiken kunde flera brister påpekas. Fördelningen mellan aktiva och passiva hjälpmedel stämde inte med de rörelsehindrades förmåga. Information och medicinskt underlag var bristfälligt för ordinatörerna och flertalet rullstolar var utprovade av personal, som inte hade tillräcklig kunskap om körträning av psykiskt utvecklingsstörda. Andelen utvecklingsstörda med rörelsehinder är mycket stor och behoven otillräckligt uppmärksammade.