Temaledare: Epidemiologi i och med u-land - Wall, Stig (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Epidemiologi är en grundläggande disciplin inom det folkhälsovetenskapliga området. Dess socialvetenskapliga ursprung har format dess metodik, som vid medicinska tillämpningar haft en traditionellt kvantitativ inriktning. Nödvändigheten av tvärvetenskapliga och försöken till tvärkulturella forskningssamarbeten har emellertid skapat behov av och även visst utrymme för kvalitativa ansatser. Epidemiologisk metodik och ett epidemiologiskt tänkesätt är särskilt viktigt inom hälsoforskning i u-land. "Epidemiologi i och med u-land" utgör temat för tio artiklar som presenteras i detta nummer av Socialmedicinsk tidskrift. Snarare än att spegla hälsoproblemen i olika u-länder är ambitionen att illustrera det epidemiologiska arbetssättets möjligheter och begränsningar, dess olika nivåer och tvärvetenskapliga inslag. Artiklarna illustrerar också att samarbete mellan svenska institutioner och u-landsinstitutioner kan åstadkomma kunskapsuppbyggande på ömse håll. Ingen kan emellertid vara "expert på andra". Tvärkulturella forskningssamarbeten måste präglas av tvåvägskommunikation, uthållighet och ödmjukhet.