Primärvårds-epidemiologi : - forskningssamarbete för hälsoplanering i två somaliska byar - Persson, Lars Åke; Bergström, Brita; Wall, Stig (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Genom sin folkhälsoinriktning har epidemiologin blivit viktig för planering och genomförande av primärhälsovård, som den beskrivs i det välkända Alma Ata-dokumentet. Epidemiologisk metodik och ett epidemiologiskt tänkesätt behövs för att beskriva de lokala hälsoproblemen, för att analysera deras orsaker och för att utvärdera olika primärhälsovårdsstrategier. Från att ha varit sjukdomsorienterad har epidemiologin tillämpad inom hälso- och sjukvårdsforskningen (health systems research) fått stor betydelse vid medicinsk teknologivärdering i vid bemärkelse - även vid prövning av vardagslivets enkla hälso- och sjukvård i ett u-land. I synnerhet kan detta gälla för hur sociala och beteendemässiga förhållanden påverkar användandet och effekterna av en medicinsk teknologi eller organisation. I artikeln beskrivs uppbyggandet av ett tvärvetenskapligt och tvärkulturellt epidemiologiskt forskningssamarbete för hälsoplanering i somaliska byar. Ofta finns den största utmaningen i mer "utomvetenskapliga" problem: att uppnå ett gott och nödvändigt folkligt deltagande i forskningsprocessen, att lösa vardagsnära logistiska problem och att ömsesidigt utbyta erfarenheter mellan de deltagande forskarna i en öppen två-vägskommunikation.