AIDS/HIV- Epidemiologi : - om ett nytt forskningsområdes uppgång och utbredning - Sandström, Anita; Wall, Stig (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
AIDS är sedan några år förstasidesnyhet. Från att initialt ha varit känd som en sjukdom inom definierade riskgrupper har AIDS i Afrika visat sig spridas i huvudsak genom heterosexuella kontakter och förefaller där vara lika vanlig bland kvinnor som män. Behovet av epidemiologiska populationsbaserade studier är därför stort. I artikeln görs ett försök att relatera förekomsten av AIDS/HIV-epidemiologi till sjukdomsutvecklingen över tid och plats samt till typ av undersökningsplan.