Temaledare: Medicinhistoria idag - Johannisson, Karin (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Medicinhistoria idag är utan tvivel någonting annat än medicinhistoria igår. Tyngdpunkten har länge legat på medicinens inomvetenskapliga framsteg, de medicinska teorierna och de heroiska läkarbragderna. I allmänhet har det varit läkarna själva som skrivit sin historia. Det har - kanske ofrånkomligt - inneburit ett framåtpekande perspektiv, dvs historien har bedömts utifrån vad som tyckts progressivt och utvecklingsbart eller vad som tyckts förfelat. Har man inte kunnat följa de triumferande spåren fram till dagens medicinska teoribyggnad och praxis, har man förblivit tyst. Stora fält har uteslutits: den magiska medicinen, populärmedicinen, det mesta av det vi kan kalla alternativmedicinen. Dagens medicinhistoria strävar efter att öppna blicken åt så många håll som möjligt. Samhällsvetenskaperna har gett viktig inspiration. Sedan flera decennier pågår en utvidgning av medicinhistoriens traditionella områden till fält som tex de medicinska institutionerna, den offentliga hälsovårdspolitiken, vårdideologierna eller läkarens roller och status. En växande litteratur ägnas de stora sjukhusen eller samhälleligt genomgripande sjukdomar som epidemierna. Ofta tar man i dessa sammanhang stöd i en kvalificerad demografisk forskning. Det var inte läkarna som bestämde vem som var sjuk eller inte. Rimligtvis var det den sjuke själv. Från den synvinkeln kan ingenting som berör hälsa och sjukdom, hur fjärran, främmande eller icke-professionellt det än kan tyckas, uteslutas från medicinens historia. Uppsatserna i detta temanummer vill tillsammans visa på styrkan i ett sådant övergripande perspektiv.