Om läkarens yrke - Nilsson, Ingemar (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Läkarnas professionalisering har beskrivits på olika sätt. Medan somliga hävdat att läkarprofessionen etablerades först under senare delen av 1800-talet, har andra velat se framväxten av en sammanhållen läkarprofession redan vid senmedeltidens universitet. Ingemar Nilsson, som är docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, diskuterar här olika professionaliseringskriterier. Problemet är att formulera kriterier som är tilllämpliga också i det historiska perspektivet.