Temaledare: Klass och ohälsa - Hallqvist, Johan (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Socialmedicinska sektionen av svenska läkarsällskapet anordnade 1986 för tredje gången i följd ett symposium på läkarstämman om sambandet mellan klass och ohälsa. Anledningen till denna envishet är att ämnet utgör själva kärnan i socialmedicinens kunskapsområde. Under läkarstämmesymposiet presenterades nya empiriska data om ohälsans klassmässiga fördelning i Sverige. Vad beror skillnaderna på? Kan kunskapen om sociala orsaker och möjliga mekanismer fördjupas? Man hör ibland att socialklasstillhörighet bara innebär en diffus sammanfattning av den exposition av mera biologisk karaktär som olika individer utsatts för, och att det är mera fruktbart att nöja sig med att studera dessa expositioners relativa betydelser. Men så enkelt är det väl inte? För forskarsamhället gäller att besinna den eviga sanningen: som man frågar får man svar. Vetenskapens uppgift kan knappast vara att fungera som ett slags ställföreträdande Dagens Eko. För att frågorna ska bli annat än rop ut i mörkret krävs teoriutveckling - varför inte inom en tvärvetenskapligt präglad socialmedicin?