Alkoholkonsumtion och sociala förhållanden i Stockholm - Romelsjö, Anders; Diderichsen , Finn; Haglund, Bo JA; Halldin , Jan; Hallqvist , Johan; Lindeberg, Anders; Lövqvist , Håkan; Svanström, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Det sociala mönstret i alkoholkonsumtionen tycks genomgå en förändring. För tjugo år sedan var andelen högkonsumenter större i socialgrupp 1. Data från flera aktuella studier tyder på att skillnaderna mellan olika sociala skikt nu har minskat sett över alla åldrar. Bland de yngre är tendensen densamma men kraftfullare. Andelen högkonsumenter är störst i socialgrupp 3 och bland de lågutbildade. För tjugo år sedan var förhållandet det omvända. I artikeln presenteras data från en tvärsnittsstudie i Stockholm utförd med enkätmetodik.