Har vuxen kroppslängd något samband med socioekonomisk grupp i barndomen? : - en studie baserad på ett urval av den svenska befolkningen - Nyström Peck, Maria; Vågerö, Denny (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Tvärsnittsdata hämtade från intervjuer med ett urval ur den svenska befolkningen i åldern 16- 74 år 1980-81 har använts för att studera sambandet mellan faderns socioekonomiska ställning under individens barndom och dennes kroppslängd som vuxen. Man fann att skillnaden i medellängd mellan tex söner till högre tjänstemän och ej facklärda arbetare var 2,9 cm (åldersstandardiserat). Skillnaden minskar med sjunkande ålder, men är fortfarande märkbar bland män födda i mitten av 50-talet. Skillnaderna är mindre bland kvinnorna.