Invandrare och svenska familjer i socialtjänsten - Elvhage, Gudrun; Hermodsson, Anne (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
I undersökningen ingår 120 familjer som har kontakt med socialtjänstens individ- och familjeomsorg. Socialsekreterarna bedömde familjernas problem utifrån ett antal givna alternativ. I artikeln fokuseras skillnader mellan svenska och invandrade familjer. De svenska familjerna är mer problemtyngda än de invandrade. lnvandrarfamiljerna har främst en bekymmersam ekonomisk situation med hög arbetslöshet. Problem som missbruk, vuxenmisshandel, kriminalitet finns i störst utsträckning hos svenska samboende familjer och i liten utsträckning hos de invandrade. Trots att arbetslöshet är en viktig orsak till psykiska problem har de invandrade familjerna inte större andel sådana problem jämfört med de svenska familjerna.