Barnhälsovårdens journaluppgifter i forskning och planering - en kritisk granskning - Hagelin, Elisabet; Sundelin, Claes (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Barnhälsovårdens journaler anges i olika officiella skrifter som en möjlig kunskapskälla för beskrivning och analyser av förskolebarns levnadsförhållanden, hälsa och vårdkonsumtion. Journaluppgifternas tillförlitlighet studerades i 707 förskolebarns barnhälsovårdsjournaler. Uppgifterna om barnens levnadsförhållanden och vårdkonsumtion var till viss del ofullständiga och inkorrekta. Möjligheterna att tolka och analysera journaluppgifter om barnens hälsa var begränsade. I artikeln diskuteras journaluppgifternas användbarhet i forsknings- och planeringssammanhang. Förslag ges till förbättrade journalrutiner.