Sexårsundersökning i samarbete mellan BVC, föräldrar och förskola - Bondestam, Margareta; Hagelin, Elisabet; Rydell, Ann-Margret; Westerlund, Monica (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
I föreliggande artikel beskrivs en försöksverksamhet med utvidgad hälsokontroll vid 5 1/2-6 år utförd på barnavårdscentralen i undersökningsområdet. Syftet med försöksverksamheten var att barnhälsovården i samverkan med förskola och föräldrar skulle identifiera barn med sådana svårigheter inom områdena motorik, perception, språk och beteende att de kunde medföra skolproblem. Genom en särskild undersökningsmetodik sökte man identifiera brister i barnets utveckling som kunde påverka läsinlärningen. Sammanlagt 20 av 92 undersökta barn uppvisade avvikelser vid motorisk undersökning. I den språkbedömda populationen (82 st) observerades spontantalavvikelse av varierande grad hos 33 barn. Fjorton barn bedömdes vara i riskzonen för att få problem med läsinlärningen. Utfallsbarnen erbjöds ett speciellt omhändertagande och skolan informerades om behov av resurser och av individuella stödåtgärder.