Invandrarnas kulturarv : Familj och släkt i Medelhavsländerna - Weibust, Knut (Socialmedicinsk tidskrift, 1987)
Etnologen docent Knut Weibust, Stockholm, har alltsedan 1950-talet bedrivit studier av olika samhällen i medelhavsländerna. Han har särskilt ägnat sig åt böndernas och fiskebefolkningarnas sociala organisation, dvs familjemönster, könsroller, barnuppfostran och olika former av riter förknippade med livscykeln. Under senare år har han bland annat ägnat sig åt att studera hur invandrare från medelhavsländerna upplever och hanterar mötet med det svenska samhället. I den här artikeln ger författaren en översikt av olika former för släkt- och familjemönster bland invandrare från olika medelhavsländer och vad det kan innebära i Sverige. Artikeln kommer också att publiceras med en utförlig litteraturförteckning i handboken Det mångkulturella Sverige som utges av Centrum för multietnisk forskning i Uppsala.