Tio kvinnor som övervägt abort men sedan fullföljde graviditeten och födde barn - Holmgren, Kristina; Uddenberg, Nils (Socialmedicinsk tidskrift, 1987)
Ambivalens inför graviditet och föräldraskap är ingen ovanlighet. För att närmare belysa beslutsprocessen i tidig graviditet gjordes tio fördjupningsintervjuer med blivande mödrar, vilka rapporterat att de allvarligt övervägt abort tidigare under graviditeten. Kvinnorna var mellan 14 och 35 år och beskrev mycket olika livssituation. De tio fallbe skrivningarna bedöms vara den bästa resultatredovisningen. Behoven och kontakterna ser så olika ut för kvinnor att rutinerna för att bedöma abortsökande kvinnor måste vara flexibel. Personal av flera kategorier kan i många olika sammanhang, genom att aktivt lyssna, hjälpa kvinnorna att ge sig själva en så fullständig bild av sin situation som möjligt. En allmän öppenhet som inte skuldbelägger kvinnor som överväger abort medför sannolikt också att fler kvinnor törs samtala med viktiga människor i sin närmaste omgivning och därigenom komma fram till ett väl genomtänkt beslut.