När förändras sexuella beteenden? - Lewin, Bo (Socialmedicinsk tidskrift, 1987)
Det mesta talar för att sexualbeteendet är den axel kring vilken HIV-smittsamheten roterar. Sexualitet är för många alldeles särskilt privat, ömtåligt och känsloladdat. Men även om den sexuella relationen är en insynsskyddad del av kärlekslivet är den ändå utsatt för yttre intryck och påverkan. Detta med tilltagande intensitet och komplexitet i konsumtionssamhället där möjligheterna att exploatera erotiken tycks oändliga. I artikeln används anomibegreppet för att analysera den tilltagande uppdelningen av samhället som kommer till uttryck i olika livsstilar särskilt med avseende på sexuellt beteende.