Social utblick: Socialtjänstlagens människosyn och socialarbetarens - Åhlstrand, Margareta (Socialmedicinsk tidskrift, 1987)
Under min studietid vid Socialinstitutet i Stockholm i slutet av 1950-talet fick jag i min hand ett ex av "Codex Ethicus för socialarbetare". Vid närmare studium många år senare visar det sig att intentionerna i de 18 punkterna väl överensstämmer med tankegångarna i Socialtjänstlagen trots att den sista barnavårdslagen var av senare datum (1960). Under senare år har socialtjänsten närstående fackliga organisationer ventilerat etiken inom vården och framställt egna nya "Codex Ethicus" som dessutom tar ställning till socialarbetarnas förhållningssätt gentemot sina kolleger, arbetsplats, yrket och samhället. Ämnet har under ett par decennier inte berörts i nämnvärd omfattning. Hur ser våra lagar inom Socialtjänsten ut efter nästa förändring? Är vår människosyn "på rätt väg" eller är den pga det rådande ekonomiska läget på återgång till husbondevälde med samhällsmaskineriet som den store husbonden?