Sexuellt välbefinnande i en nordsvensk stad - Gerdle, Björn; Fugl-Meyer , Axel R; Fugl-Meyer , Kerstin S (Socialmedicinsk tidskrift, 1987)
Epidemiologiska studier av sexuella beteenden, funktioner och upplevelser är relativt sällsynta. Här presenteras undersökningar av dessa faktorer hos en nordsvensk stadsbefolkning. Författarna har under en följd av år undersökt förekomst av sexuell problematik hos människor med kronisk sjukdom och eller "handikapp". Vi upplevde då ett starkt behov av att kunna relatera resultaten av dessa undersökningar till sexuella parametrar för befolkningen såväl gällande registrerbara så kallad objektiv metodik jämte icke-normativa "upplevelsemässiga" sexuella mål och möjligheter. Nu i efterhand, då befolkningens sexuella välbefinnande i hög grad hotas av HIV-infektioner och Chlamydia och som i sig kan han samband med sexualvanor, upplever vi att denna typ av undersökningar är av särskild stor betydelse. Arbetet har utförts vid Rehabiliteringsmedicinska institutionen och Sexologiskt Centrum, Umeå universitet. Björn Gerdle är leg läkare, dr med sci och deltog i arbetet med kartläggningen av sexuellt välbefinnande hos kvinnor och män i 40-54 årsåldern.