Om handikapp och sexualitet - Fugl-Meyer , Axel R; Fugl-Meyer , Kerstin S (Socialmedicinsk tidskrift, 1987)
I detta arbete beskrivs inledningsvis en övergripande modell för funktionshinder - oförmåga - handikapp. Begreppen inplaceras i ett hälsotänkande, icke präglat av partikularistiskt sjukdomsbetraktande. Handikapp definieras ur individens (patientens) upplevelse, icke normativt. Anpassningsprocessen till i vuxen ålder förvärvat kroppsligt funktionshinder beskrivs som en coping-process under ofta mycket svåra förhållanden. Exempel på sexuell problematik som uppstått till följd av förvärvat kroppsligt funktionshinder vid olika tidpunkter av livscykeln ges. Dessa exempel skall ses snarare som allmänna belysningar av sexuella situationen vid kroppsligt funktionshinder än som delar av en diagnostiskt fokuserad medicinsk eller sexologisk kokbok. Arbetet har utförts vid Sexologiskt Centrum samt Rehabiliteringsmedicinska institutionen, Umeå universitet.