Omhändertagande av barn med Downs syndrom och deras föräldrar - Annerén, Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
Diagnosen Downs syndrom (mongolism) ställs i regel under de första levnadsdagarna. Föräldrar får den första informationen om att deras barn kommer att bli handikappat redan under BB-vistelsen, när de fortfarande är på sjukhuset. Beskedet utlöser oftast en svår kris hos föräldrarna. Hur denna traumatiska kris bearbetas av föräldrarna, har visat sig vara av avgörande betydelse inte bara för familjens framtida psykiska välbefinnande utan även för barnets vård och träning. Det är viktigt att föräldrarna får allt stöd for att kunna bearbeta krisen. Vid Barnmedicinska kliniken i Uppsala har omhändertagandet följt ett fast program, som har till syfte att ge ett psykologiskt omhändertagande av föräldrar vid bearbetande av krisen, att se till att familjen får de sociala stödåtgärder man är berättigad till i tid samt att ge barnet optimal medicinsk vård till bästa psykomotoriska utveckling. Förutom under BB-perioden, följs barnet i öppenvård regelbundet vid en speciell mottagning. Erfarenheterna från tio års arbete med detta vårdprogram redovisas i denna artikel.