Flerhandikappade utvecklingsstördas livssituation - Johansson, Elaine (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
I september 1983 startade omsorgsförvaltningen i Göteborgs och Bohuslän ett projekt med syfte att kartlägga och beskriva flerhandikappades livssituation och utarbeta förslag till förbättrande åtgärder för denna handikappgrupp. Flerhandikappade utvecklingsstörda får inte ens sina mest grundläggande behov tillgodosedda. Stora brister socialt när det gäller både tekniska hjälpmedel och behov av socialt stöd visar den första delrapporten som omfattar de flerhandikappade på Stretereds vårdhem i Kållered utanför Göteborg. En synundersökning pågår för närvarande av alla utvecklingsstörda i länet och hittills har 885 personer testats och 221 har blivit ordinerade något så vanligt som glasögon.