Social utblick : Skall servicehusen få utvecklas till sjukhem? - Stark, Birger (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
Äldreomsorgen genomgår för närvarande en snabb förändring. Det är en förändring med många bakomliggande motiv och skiftande ingredienser. Bland motiven ligger uppenbart nya kunskaper om äldres behov och möjligheterna att möta dessa behov. Det finns också ekonomiska skäl, där det är så uppenbart ekonomiskt fördelaktigt att inte låta äldre människor bo på institution om de kan klara ett eget boende. Bakomliggande motiv kan också vara en ny människosyn som innebär att äldre människor inte är så mycket annorlunda än vi yngre, frånsett då att de är erfarnare och litet äldre vi andra! Alla insatser som görs i hemtjänst och hemsjukvård reducerar behovet av sjukhem. Men hur mycket som än görs i det egna hemmet finns det en grupp äldre som behöver en omvårdnadsnivå av dygnet-runt-karaktär. Hur stor denna grupp är måste analyseras.