Om behov av tandvård - Rickardsson, Birger (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
Det professionellt bedömda vårdbehovet har använts som grund för att dimensionera och organisera barn- och ungdomstandvården i vårt land. Detta har varit möjligt eftersom detta vårdbehov i stort sett resulterat i den faktiska vårdkonsumtionen inom denna sektor. Möjligheterna att på motsvarande sätt översätta uppmätta vårdbehov i konsumtionstermer inom vuxenpopulationen medför stora felkällor. Birger Rickardsson har velat fokusera intresset kring det mångtydiga begreppet "vårdbehov" som i sig rymmer så många olika facetter.