Några begreppsdefinitioner inom den vårdadministrativa epidemiologin - Petterson, Elof (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
Tandtillståndet i vårt land beskrivs och doku menteras med hjälp av epidemiologiska data inom samtliga landstingsområden. För närva rande planeras dessutom en insamling på riks nivå av sådana uppgifter såväl inom barn- och ungdomsklientelet som för den vuxna befolk ningen. Motivet för dessa insatser är inte enbart att följa hälsoläget utan också att skapa under lag för vårdadministrativa ställningstaganden. Tandsjukdomarnas livslånga dokumentation i munhålan medför att tolkningen av epidemiologiska data är komplicerad och kräver insikter om sjukdomarnas varierande manifestationsnivåer. De epidemiologiska begreppen måste därför vara klart definierade och informationen anpassad till den aktuella beslutsnivån för att kunna utnyttjas på ett tillförlitligt sätt. Elof Petterson som är sekreterare i Socialstyrelsens arbetsgrupp med uppdrag att lämna förslag till ett enhetligt epidemiologiskt informationssystem har gjort en sammanställning av några aktuella begreppsdefinitioner.