Tandvårdsfobi hos storstadskvinnor: En epidemiologisk undersökning - Halling, Arne; Hällström, Tore (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
Tandvårdsrädsla är ingen ovanlig företeelse bland våra medmänniskor. Detta dokumenteras i en undersökning utförd på 38-54-åriga kvinnor bosatta i Göteborg. Rädslan som i de allra flesta fall etablerats redan i tidig ålder har givit allvarliga effekter på individernas välbefinnande. I artikeln redovisas att tandvårdsrädda kvinnor har sämre tandstatus, i form av färre kvarvarande tänder, sämre parodontalt benstöd och oftare är protesbärare än andra i motsvarande åldersgrupper. Författarna poängterar att patienter som lider av tandvårdsfobi skall betraktas tillhöra en riskgrupp och understryker vikten av att dessa kallas med korta behandlingsintervall för att undvika att de behöver utsättas för alltför omfattande behandlingsåtgärder.